SALAM TAHUN 2021

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Pelajar-pelajar yang dikasihi sekalian. Hendaknya anda semua dalam kesejahteraan di sisi keluarga masing-masing. Tahun 2020 yang penuh cabaran baru sahaja berlalu dan kita semua mula melangkah ke tahun baharu 2021. Pandemik Covid-19 yang telah mula melanda negara kita di hujung 2019 telah mengubah kehidupan kita pada tahun 2020. Kita semua terpaksa mengubah paradigma kehidupan untuk mengamalkan normal baharu. Banyak perkara yang dahulunya menjadi kebiasaan terpaksa kita ubah atau tinggalkan dan harus kita amalkan peraturan yang baharu. Pelbagai SOP telah diperkenalkan dan dikuatkuasakan. Tahun 2021 turut mengheret normal baharu bersama-sama kita. SOP masih kita perlu patuhi dan kita dituntut sentiasa berwaspada tentang jangkitan virus Covid-19 yang boleh membawa maut.

Bagaimanapun, kehidupan perlu diteruskan. Semua pelajar perlu meneruskan pengajian walau dalam apa jua keadaan. Begitu diharapkan, pandemik akan berakhir atau setidaknya semakin kendur dan tidak lagi menghalang aktiviti pembelajaran di seluruh negara. Semangat kental pelajar sangat diperlukan untuk menjayakan apa sahaja yang telah dirancang dan diatur oleh pihak pentabir. Kita semua juga dituntut untuk bersiap siaga bagi berhadapan dengan apa sahaja kemungkinan yang akan muncul dalam tahun ini. Pelajar-pelajar dikehendaki menggandakan usaha agar lebih cemerlang dan jangan lupa lengkapkan diri anda dengan kemahiran insaniah. Semoga anda semua cemerlang gemilang dan terbilang.

Salam maju jaya.

 

TUAN ROSDAN BIN TUAN MUDA
Ketua Jabatan
Jabatan Hal Ehwal Pelajar


 

PELAJAR IPG KAMPUS DARULAMAN MERANGKUL PINGAT EMAS DI THE INTERNATIONAL CONFERENCE AND COMPETITION ON TEACHING AND LEARNING (ITELEARN2017) 2020.

 

|RAKAMAN PENGHARGAAN DAN TAHNIAH|

Pihak pengurusan IPG Kampus Darulaman mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan dan tahniah kepada pasukan inovasi yang diketuai oleh Saudara Muhammad Afifuddin Bin Ahsian, pelajar PISMP Jun 2017 PENDIDIKAN ISLAM atas kejayaan Pingat Emas melalui penyertaan dalam pertandingan THE INTERNATIONAL CONFERENCE AND COMPETITION ON TEACHING AND LEARNING (iTelearN2017) 2020.

TAJUK INOVASI : MAL-SIFU

AHLI :
1. Muhammad Afifuddin Bin Ahsian
2. Nursyahzanani Binti Mohd Nasir
3. Amnah Munirah Binti Mat Deris
4. Siti Nur Adibah binti Mohd Razis

Semoga kejayaan ini menjadi inspirasi kepada rakan-rakan pelajar yang lain.

SELAMAT MAJU JAYA

#ipgkdapenerajukecemerlangan
#ipgkdaperihatin

 

INOVASI : MAL-SIFU

Inovasi Rekayasa ‘MAL-SIFU’ berfokaskan Anjakan ke-7 dan Anjakan ke-9 dalam Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM 2013-2025). Inovasi ini mengintegrasikan konsep heutagogi, cybergogi dan peeargogi untuk mewujudkan proses PdP yang menarik dan bermakna selari dengan perkembangan Teknologi Digital dalam Pendidikan dan Revolusi Industri 4.0. Rekabentuk aplikasi inovasi ini secara Dalam Talian (online) dan Tanpa Talian (offline) didasari oleh Teori Perkembangan Kognitif Lee Vygotsky (Zon Perkembangan Proksimal dan Scaffolding) bagi meningkatkan potensi dan kualiti kognitif dalam kalangan murid sekolah.

Keputusan analisis kajian impak menunjukkan bahawa kebolehgunaan Inovasi Rekayasa ‘MAL-SIFU’ berada pada tahap yang tinggi iaitu antara skor min 2.62 hingga 2.90. Keputusan analisis jelas menunjukkan kebolehgunaan kit inovasi ini memberikan impak positif kepada pelajar dalam membantu pembelajaran secara holistik.